Boosta ditt ego – pimpa mobilen!

Boosta ditt ego – pimpa mobilen!

För de flesta är appar bara beroendeframkallande spel som förvandlar folk till zombies vid sin mobil. Men för dig som kommunaltekniker är apparna något helt annat. De kommer inte bara att förändra stadsplaneringen utan också miljontals människors sätt att se på och använda sina städer.

Av Mikael Jägerbrand, frilansjournalist

Det är bara tre år sedan apparna (=applikationer/tillämpningar) revolutionerade mobilbranschen.  Det började i juli 2008 med 500 småprogram (appar) för alla som hade en iPhone.

I dag finns det mer än 500 000 olika appar och det laddas ner en miljon appar varje timme.

Det finns appar för precis allt; kompass, pruttmaskin, spel, recept, rörelsedetektor, nödnummer, myggmedel, SOS-signaler, färgskalor, tv, radio och mycket mycket mer.

app1De nya generationerna mobiler har inbyggd GPS vilket gör att det också finns många appar för den som vill hitta närmaste bensinstation, restaurang, toalett, museum eller park.  Det går också att få vägbeskrivning till vilken adress som helst i Eniros telefonkatalog eller närmaste busshållsplats.

– Vi använder telefonen på ett helt annat sätt än förut, säger Andreas Sjöström, chef för it-konsultföretaget Sogetis appcenter.

– Känslan är att man ständigt är uppkopplad.

Allt fler kommer att förvänta sig att det ska gå att utföra alla ärenden på direkten var man än är.  Med mobilen i handen så kommer tusentals människor i systemköer, tåg, bilköer eller på restauranger att koppla upp sig för att beställa nytt boendeparkeringskort, avbeställa sophämtningen eller boka tid i sporthallen.

Många drar paralleller mellan dagens appar och den frihetskänsla människor fick när telefonerna inte längre hade sladdar utan var mobila.

Men det handlar också delvis om makt och självkänsla.

– Appvärlden handlar helt och hållet om ego, säger Peter Sealey, docent i marknadsföring vid Claremont Graduate University till tidningen USA Today.

Vilken arbetsuppgift du än har i dag så kan du räkna med att tusentals människor med en mobil i handen kommer att lägga sig i ditt arbete.

Det behöver inte vara negativt, tvärtom används appar redan nu för att förenkla och effektivisera arbetet.

I Storbritannien sparade man under 2009 in mer än två miljarder kronor genom att låta allmänheten använda appar för att betala parkering, anmäla skadade vägar och klaga på vandalisering.  Apparna gjorde att telefonsamtalen blev färre, antalet trasiga parkeringsmätare minskade och personalen slapp ägna timmar åt att försöka hitta exakt rätt plats där vandalerna slagit till.

I USA har flera stora städer redan infört olika typer av liknande klago-appar, i New York heter den ”NYC 311” och i Boston ”Boston’s citizens connect”.  Klago-appen för Pittsburgh kallas för ”iBurgh” och genererar redan 200 GPS-märkta foton varje dag på övergivna bilar, graffiti och trafikstockningar.

Kostnaden för att skapa en app varierar extremt mycket. Det bästa sättet är kanske att ordna en tävling där allmänheten skapar appen.  I New York arrangerade man år 2009 en tävling där man lät allmänheten använda material från offentliga databaser till nyskapande appar.  Priset var 20 000 dollar och resultatet blev 85 appar.

Fotnot: “Pimpa” har blivit synonymt med förbättra, snygga till. Ursprungsbetydelsen av “pimp” är hallick.

Appar i stadsplaneringen

app3Apparna gör det möjligt att jobba på helt nya sätt.  Den nya tekniken gör att din mobil klarar fler saker än någonsin tidigare.

Här är fyra sätt att använda appar i stadsplaneringen.

De nya smarta mobilerna är på väg att ta över allt fler arbetsuppgifter som tidigare bara kunde utföras på en stationär dator.

Mobilernas inbyggda GPS, kamera och internetuppkoppling gör att det nu går att göra saker som var helt otänkbara för bara några år sedan.

Vi är bara i början av app-revolutionen men det finns redan flera tydliga trender i hur de kommer att påverka din vardag.

Ibland är apparna bara en annan version av datorprogram du redan har i din dator, eller en enklare variant av en webbsajt.

Men oftast gör apparna att det tillkommer en helt ny dimension, det blir ett helt nytt sätt att arbeta.

Det handlar om allt från praktiska saker som att omvandla miles till kilometer till att lägga ut byggplaner i 3D.

Effektivisera arbetet

Det finns tusentals appar som kan hjälpa dig att effektivisera arbetet.

När du är utanför ditt kontor kan du använda appar för att snabbt kolla ord, utländska mått och faktauppgifter, det gör att du slipper ta med uppslagsböcker.  Med andra appar kan du mäta din hastighet eller hur långt du åkt/gått.

Med en e-boksapp kan du ta med dig viktiga pdf-filer och sedan läsa dokument, beslutsunderlag eller regelsamlingar.

För att hitta rätt app behöver du ibland lite fantasi.  Det finns inget företag som skulle skapa en app för att mäta stora stenblock i parker men det finns appar för en mer kommersiell marknad: mäta soffor och möbler i hemmet.   Om en kollega har mailat dig en bild av ett bostadsområde så finns det andra inredningsappar som hjälper dig att ändra färger på hela kvarter på någon sekund.

Några exempel på praktiska appar:

• Hectars and acres. Omvandlar hektar till kvadratkm.

• iHypsometer. Mäter höjden på träd eller hus.

• Lift velocity. Mäter hastighet på både hissar och fordon.

• My measures.  Anteckna mått och vinklar på foton.

• Pixelate. Ändra färgen på husfasader.

Samarbeta i nätverk

Vid alla större projekt är det viktigt att snabbt kunna dela information inom arbetsgruppen.  De stora nätverkssajterna som Facebook, Linkedin eller Ping har appar som du använder som komplement till sajten.

Fördelen med att använda nätverksappar är framför allt du kan hålla dig uppdaterad om projektet var du än är.  Ser du något du vill dela med dig av till gruppen så behöver du bara ta ett foto med mobilen och sen klicka på dela.  Är fotodokumentationen viktig så kan du ladda ner en av många fotoappar som låter dig ”stämpla” bilden med mängder av information; datum, GPS-koordinater, hastighet etc.

citizen_01Om ditt nätverk kommunicerar genom flera olika kanaler så finns det särskilda appar där du kan samla all info i en app.

Några exempel på nätverksappar:

• Facebook. En enkel variant av sajten.

• Linkedin. Fungerar som sajten.

• Ning. Sajt där du kan skapa särskilda nätverk för varje projekt.

• Twitter.  De korta meddelandena funkar bäst i mobilen.

• Bump. Dela med dig av foton och kontaktinfo genom att skaka på telefonen.

• Urban rewiew St Louis.  Stadsplaneringsblogg i St Louis.

Analyser och utvärderingar

Apparna är på väg att skapa helt nya möjligheter för undersökningar, analyser och utvärderingar.  Eftersom nya mobiler har inbyggd GPS går det nu att se hur invånarna rör sig i stadsmiljön.

I San Francisco har trafikavdelningen skapat appen CycleTracks för att få information om när, var och hur invånarna cyklar.  Informationen ska man sedan använda vid planeringen för nya vägar och cykelbanor.

Liknande appar kan skapas för att till exempel ta reda på hur invånarna använder en park, var (och när) trafikköer uppstår eller vilka offentliga toaletter som är populärast.

Om en app skapas med det uttryckliga syftet att ge statistik slipper man en het fråga när det gäller den här typen av information: Risken att integriteten kränks.

Ett alternativ till att göra en egen app är att använda sig av Gowalla eller Foursquare där användarna aktivt väljer att visa upp sig digitalt.  Med båda apparna finns möjligheten att till exempel skapa enkäter för användare som är på en bestämd plats.

Exempel på analysappar:

• CycleTracks. Cyklar i San Francisco.

• Gowalla. Socialt nätverk.

• Foursquare. Användarna tävlar i att checka in på platser.

Informera och engagera

Det finns allt fler appar som är superlokala för den som på plats vill kolla vädret, leta upp närmaste restaurang, kolla när nästa buss går eller se om några kompisar är i närheten.

När det gäller att informera allmänheten om planer på förändringar i stadsbilden så finns det stora möjligheter med nya mobiler.

Man kan till exempel tänka sig att göra appar där man på plats vid ett bygge håller upp mobilen och kan se hur det kommer att se ut. Vid mer kontroversiella förändringar i stadsbilden så kan man till och med skapa flera olika förslag.

Den mobila tekniken ger också större möjligheter att engagera allmänheten.  I storstäderna i USA har man redan appar där invånarna rapporterar in trasiga gatlyktor och graffiti.  Men det är lika enkelt att skapa en app där invånarna kan lämna förslag på vad de vill ändra.

Liten ruta:

Fyra sätt att använda appar:

  • Effektivisera
  • Nätverka
  • Analysera och utvärdera
  • Informera och engager

parkering_01

Låt apparna bli din stadsguide

Det finns mer än en halv miljon appar – och de flesta har inte det minsta med stadsplanering att göra. Vi har därför valt ut 11 olika exempel på appar som påverkar vårt sätt att använda stadsmiljöer.

Layar

Gratis (iPhone & Android)

När du håller upp mobilen låter den här appen dig se omgivningen. Genom att välja till exempel ”park” eller ”bibliotek” så får du upp information om var det närmaste ligger.  Den flexibla appen låter företag och myndigheter själva skapa egna alternativ.

Gowalla

Gratis (iPhone & Android)

En av flera geo-appar som använder mobilen inbyggda GPS och låter användarna ”checka in” på olika platser.  En spännande funktion är att affärsägare, kommunkontor eller parkförvaltning kan skicka meddelanden eller erbjudanden till den som är på plats – och checkar in.

Boston citizens connect

Gratis (iPhone & Android)

I Boston kan invånarna rapportera in klotter/graffiti, trasiga gatlyktor samt potthål och tjälskador. Med hjälp av appen tar man en bild, fixar adressen via GPS och skickar sedan in en anmälan.  När felet är åtgärdat får man ett meddelande.

Public toilets

Gratis (iPhone)

Hitta närmaste offentliga toalett i de flesta av Europas största städer.  Många av de mer än 50 000 toaletterna har betygsatts av tidigare besökare.

Parkering Göteborg

Gratis (iPhone)

En app som hjälper bilister att hitta en ledig parkeringsplats i Göteborg.  Har både karta, prisinformation och är ständigt uppdaterad med antalet lediga platser.

Trees near you

Gratis (iPhone)

Den här New York-kartan visar både var du själv befinner dig – men också stadens 500 000 träd.  Du kan zooma in och se detaljer om vartenda träd.

CycleTracks

Gratis (iPhone & Android)

I stället för att göra undersökningar eller trafikmätningar för att kunna planera för cykelvägar så valde San Francisco att skapa en cykelapp.  När användarna har gjort en cykeltur skickas information om rutt och klockslag till gatukontorets dator.

Nearest tube & subway

15 kr (iPhone)

Företaget Acrossair har skapat 3D-vägvisare till tunnelbanorna i både London, New York, Washington, Barcelona och Madrid.  Man håller upp mobilen och får vägbeskrivning som 3D-skyltar i själva bilden.

Västtrafik

Gratis (iPhone)

En av de första kollektivtrafik-apparna i Sverige.  Du kan söka buss- och spårvagnstider, kolla på kartor och få upp en lista på ”nästa avgång” från hållplatsen där du står. Det går också att betala biljett direkt från mobilen.

NYC 311

Gratis (iPhone)

Den här appen hjälper New York-bon att klaga på nästan allt; graffiti, kabel-tv som inte funkar, dåliga restauranger, trasiga parkeringsmätare, skadade träd, lösa djur, trasiga busshållplatser och det går till och med att rapportera kvarglömda prylar i taxibilen.

Wallander

Gratis (iPhone)

Med hjälp av mobiltelefonens inbyggda GPS kan du göra en guidad vandring till alla de viktigaste Wallander-platserna i Ystad.

Fakta: Appar

• Ordet ”app” kommer från ordet ”applikation”. Ordet användes tidigare om specialiserade datorprogram men i dag bara om program i mobiltelefoner.

• Den första framgångsrika appbutiken, App Store, öppnade den 10 juli 2008 för iPhone-användare.

• Under det första året skapades det 50 000 olika iPhone-appar som laddades ner 1 miljard gånger.

• Det finns tre stora konkurrenter i appvärlden; iPhone (Apple), Android (Google) och Windows Phone 7 (Microsoft).

• År 2009 lanserade Google en appbutik för Android-användare.

• Sedan 2008 har det laddats ner mer än 10 miljarder iPhone-appar och 3 miljarder Andorid-appar.

• Under 2010 laddades det ner ungefär en miljon appar – varje timme.

• Det finns ca 350 000 olika appar för iPhone, ca 200 000 olika appar för Android och ca 15 000 olika appar för Windows Phone 7.

• De flesta appar kostar bara 7 kronor att ladda ner.  Det finns också en stor andel appar som är helt gratis, 28 % för iPhone och 57 % för Android.