Nr 4 2011

Nr 4 2011

Untitled-1Motorburen modernitet

Det hade kört ihop sig rejält på vägen till Gurgaon. Var femte minut skälvde trafiken till – vi rörde oss några centimeter – hoppet steg – och sedan blinkade rödljusen på bilarna framför mig och vi satt fast igen. Alla tutade. Då och då smälte de olika signalhornen, vart och ett med sitt tonläge, samman i en oavbruten jämmer som lät som när en kalv tas från sin mamma. Avgaser fyllde luften. Blå rökslingor skimrade framför varje strålkastare. Avgasröken blev så fet och tjock att den inte kunde stiga eller undkomma utan bredde ut sig horisontellt, trögflytande och glansig, och bildade ett slags dimma runt oss..

Ekologiska oljeshejker

En ny ekologiskt hållbar stad växer fram ur ökensanden. Emiratet Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten bygger världens första koldioxidneutrala stad, Masdar City. Elektriciteten kommer från solpaneler och dricksvattnet från en soldriven avsaltningsanläggning. Staden kommer också att dra nytta av den växande CO2 – marknaden för utsläppsrätter.

Av Markku Björkman, frilansjournalist

Slaget om Slussen

I höst är det meningen att Stockholms kommunfullmäktige ska ta beslut om ny detaljplan för Slussen, efter decennier av tvehågsenhet, nya försök och upprörda diskussioner bland medborgarna.

Av Barbro Larson och Gustav Fux