30 okt Hamnbadet – en supersuccé!
Styrelsen för Föreningen Sveriges Stadsbyggare har utsett projektet Hamnbadet i Jubileumsparken, Göteborg till Årets Stadsbyggnadsprojekt 2024. Hamnbadet, som innehåller avancerade tekniska lösningar och nya metoder för social hållbarhet, har varit välbesökt sedan invigningen.
Amelie Sandow på exploateringsförvaltningen, Göteborgs Stad, var projektledare för Hamnbadet i Jubileumsparken.
Hur känns det att projektet får utmärkelsen Årets Stadsbyggnadsprojekt 2024?
– Jo, det känns jätteroligt. Det är så klart kul när man arbetat med ett projekt så länge att det också uppmärksammas. Hamnbadet är väldigt uppskattat och välbesökt och vi är mycket nöjda med resultatet, så det här är en extra bonus.
Är det något särskilt som du vill lyfta fram med resultatet?
– Den tekniska lösningen som möjliggör saltvattensbad i centrala Göteborg i en hamnbassäng i Göta Älv. Staden ligger vid kusten men Göta älv har inte varit badbar på länge så att vi nu har fått till en innovativ lösning som gör att vi kan erbjuda salta bad – och även söta bad med naturlig rening – i Frihamnen är speciellt.
Är det något med processen du vill nämna?
– Vi har jobbat med detta under lång tid – Göteborgs Stad inledde arbetet redan 2019 inför planeringen av Göteborgs 400-årsjubileum 2021. Medborgarna inkom med förslag om hur staden skulle firas och att kunna bada mitt i stan var då, liksom nu, ett starkt önskemål. Under arbetets gång har vi sedan i mindre skala testat olika idéer – tillsammans med göteborgarna – och allt eftersom förfinat tekniken för att kunna realisera hamnbadanläggningen på bästa sätt.
Hur har det gått under den första tiden i drift?
– Det har gått mycket bra, vi behövde göra en del initial intrimning under 2023 men i år har det fungerat ypperligt. Extra roligt är att vi får en stor spridning av besökare från hela Göteborg som
väljer att besöka vår anläggning. Vi har också många internationella besökare, både privatpersoner och media, som är intresserade av Jubileumsparken som helhet, men hamnbadet i synnerhet.
Hamnbadet i Jubileumsparken har både bassänger med saltvatten och med sötvatten att bada, simma, hoppa och dyka i. Där finns också platser att sola, hänga eller ta en promenad samt tillhörande byggnader med omklädningsrum och toaletter. Göteborg är inte den enda nordiska staden som har ett hamnbad – det finns hamnbad i Oslo, Köpenhamn och Helsingfors – men konstruktionen och de tekniska lösningarna med saltvatten från älven och naturlig rening är Göteborg ensamt om.
I sim- samt i hopp- och dykbassängen pumpas saltvatten upp från saltvattenkilen i Göta älv. I badbassängen är det cirkulerande sötvatten som renas med hjälp av en filterbädd av sand och grus på land. Olika lösningar för att kunna använda saltvattnet i älven och naturlig rening av sötvatten har testats ända sedan 2015. Det har gjort det möjligt att erbjuda både söt- och saltvattenbad och därmed bad året runt.
De nya bassängerna är byggda på pontoner. Bassängerna saknar botten men av säkerhetsskäl finns det nät för att den som badar inte ska kunna simma ut i älven och för att sälar inte ska kunna simma in i bassängerna.
Cirka 500 personer kan vistas samtidigt på badanläggningen, som är bemannad med badvärdar från föreningen Passalen. Föreningen ansvarar sedan tidigare för alla aktiviteter i Jubileumsparken, på land såväl som på vattnet, genom ett samverkansavtal med Göteborgs stad, ett så kallat idéburet offentligt partnerskap. Detta samarbete är en viktig del i att skapa trygghet för alla besökare, vilket tillsammans med fri entré ger en ökad mångfald bland besökarna – en viktig orsak till hamnbadets bidrag till den sociala hållbarheten i Göteborg som helhet.
En annan del kopplad till social hållbarhet är att projektet har använt ett nytt sätt att arbeta med stadsutveckling; att tillsammans med göteborgarna planera, testa och bygga för att se vad som fungerar på platsen innan den permanenta byggnationen startar. Ända sedan 2014 har prototyper som bad, bastu, lekberg och uteklassrum byggts på platsen för parken – tillsammans med göteborgarna.
Text: Stefan Wemmel Ljung, redaktör Stadsbyggnad
Styrelsens motivering lyder:
Årets stadsbyggnadsprojekt 2024
Många städer har vattendrag i centrala lägen. Hur dessa ska nyttjas på bästa sätt för att få en attraktiv stad för både invånare och besökare har under alla tider varit av intresse för stadsplaneringen. Ofta har dessa vattendrag också fungerat för hamnverksamhet som inneburit att de inte tillfört staden något vad gäller möjlighet till rekreation för befolkningen.
Nu när många gamla hamnområden omvandlas har frågan om hur vattenområdena kan nyttjas på ett mer attraktivt sätt kommit att lyftas fram.
I Göteborg framskred planläggningen av gamla Frihamnsområdet långsammare än planerat. Därför kom Jubileumsparken och ett stadsnära bad att genomföras först. Syftet var att tillvarata tidsluckan som finns i alla större stadsbyggnadsprojekt mellan planering och genomförande och göra den till en tillgång.
Arbetet med hamnbadet i parken har genomsyrats av nya sätt att arbeta. I en öppen dialog med tusentals människor kom bland annat förslaget ”Bada mitt i stan”, en önskan om en arkitektoniskt vacker och tillgänglig badplats i centrala Göteborg. Att kunna bada mitt i en storstad förutsätter ett aktivt, uthålligt och framgångsrikt hållbarhetsarbete som bland annat säkerställer vattenkvalitén.
Badet har byggts med hållbarhet i fokus och har
kommit att innehålla fyra delar.
• Sandstranden, vistelse i en vattennära miljö.
• Allmänna bastun med storslagen vy över Göta Älv.
• Ett flytande sötvattensbad.
• Lilla Salt, en badtunna med salt havsvatten.
En badanläggning mitt i stan gör att tillgängligheten ökar för både invånare och besökare samt för olika socioekonomiska grupper då man inte behöver transportera sig långt utanför centrala staden för att kunna idka denna form av friluftsliv. Badet är öppet, gratis och tillgängligt för alla oavsett kön, ursprung, sexuell läggning eller ålder. Genom samarbete med en idéburen och ideell organisation som rekryterar ungdomar som parkvärdar skapas trygghet och jämställdhet för alla besökare.
Att badet har blivit väl mottaget visas av att mellan juni och september 2023 hade knappt 60 000 personer besökt Hamnbadet.
Styrelsen för Föreningen Sveriges Stadsbyggare har därför utsett projektet Hamnbadet i Göteborg till Årets Stadsbyggnadsprojekt 2024.